Årsverksutvikling

Siden 31.12.15 har det vært en jevn økning i antall årsverk i Stavanger kommune. Per 31.07.16 har Stavanger kommune 7501 årsverk, noe som er økning på 113 årsverk sammenlignet med 31.01.16.
Det er Oppvekst og levekår som står for hoveddelen av økning i årsverk, med 118 flere årsverk fra 31.01.16 til 31.07.2016. Økningen er i hovedsak grunnet oppbemanning for å bosette, gi helsetjenester og undervisning til flyktninger.

Innenfor Oppvekst og Levekår er det også virksomhetsområder som har redusert antall årsverk, den største nedgangen innenfor barnehage (-37 årsverk) og skole (-31). Hovedsakelig skjer denne nedgangen i juni og juli måned i forbindelse med ferieavvikling og avslutning av vikariat ved barnehage-/skoleårets slutt.

Fra mai til juni var det en stor økning av årsverk for Oppvekst og levekår, hvor den største økningen er i Levekår med 77 årsverk fra mai til juni. 35 i sykehjem og 24 i hjemmebaserte tjenester, 24 i Dagsenter og avlastning. Årsaken for økningen er i all hovedsak ansatte i vikariat for å dekke ferieavvikling, samt en ny avlastningsbolig med nyansettelser.

Tall for årsverk innbefatter både fast ansatte og vikariat, men ikke timelønnete. For å få en mer stabil bemanning i ferier har enkelte virksomheter i levekår i større grad gått over til å ansette personer i vikariat i stedet for på timelønn i de tilfellene der arbeidsforholdet varer mer enn 1 mnd. Det gjør også at disse ansatte får tilgang til kommunens systemer som f.eks. lønns- og personalsystemet og system for turnus, og de får også en større forutsigbarhet i ansettelsesforholdet. Flere av f.eks. sommervikarene vil av denne grunn vise igjen i årsverksutviklingen i datauttrekk hvor vi tar ut alle ansatte med fast lønn, i motsetning til tidligere da disse viste igjen i datauttrekk for timelønn. Dette illustreres ved at antall fast ansatte i sykehjem går ned fra mai til juni, fra 589 til 584 mens vikariat går opp fra 62 til 102.

For barnehage og skole ser vi en nedgang på 59 årsverk fra juni til juli (28 for barnehage og 31 for skole). Virksomhetene velger her i større grad å ansette sommervikarer på timelønn, og det er også en naturlig avslutning av vikariater ved barnehage-/skoleårets slutt. I juli ser vi av den grunn en nedgang totalt for Oppvekst og levekår.

Sykefravær

Kommunalstyret for finans fattet i møtet den 22.august følgende vedtak:

 «Det henvises til det stabilt høye sykefraværet i Stavanger kommune på ca. 8 %. Kommunalstyret for finans ønsker at det til neste månedlige rapportering kommer klart frem hva som er korttid og langtidssykemelding og hvor høyt sykefraværet er på kort og lang sikt.

Rådmannen har derfor i denne rapporteringen delt sykefraværsrapporteringen i korttids- og langtidsfravær.

Sykefraværet hittil i år til og med juli måned er på 8,6 prosent for hele Stavanger kommune. Dette er en nedgang på 0,3 prosent når vi sammenligner med samme periode i 2015.

Nedgangen i det samlede sykefraværet for Stavanger kommune skyldes en nedgang i langtidsfraværet. Korttidsfraværet har holdt seg stabilt på 3 prosent. Det er noe usikkerhet knyttet til sykefraværstallene for sommermånedene. På grunn av ferieavvikling er det en utfordring å få registrert fraværet tidsnok. Dette kan føre til at fraværet vil øke ved senere rapporteringer. Det arbeides med å se på arbeidsprosessene rundt registrering av fravær.

Bymiljø og utvikling har hatt en økning i sykefraværet fra 4,8 prosent t.o.m. juli 2015 til 7 prosent t.o.m. juli 2016. Økningen skyldes en økning i langtidsfraværet, korttidsfraværet har vært stabilt på 2,1-2,2 prosent. Kultur og byutvikling (KB) har en økning i sykefraværet som skyldes en økning i korttidsfraværet. KB er likevel innenfor måltallet på 4,5 prosent. Hos rådmann, stab og støtte har det vært en nedgang i sykefraværet som skyldes en nedgang i langtidsfraværet.

Samlet har oppvekst og levekår en nedgang i sykefraværet fra 9,2 prosent t.o.m juli 2015 til 8,8 prosent t.o.m. juli 2016. Nedgangen skyldes i hovedsak en nedgang i langtidsfraværet. Innenfor de ulike virksomhetsområdene og mellom de ulike virksomhetene er det til dels store variasjoner i sykefraværet.

Sykefraværet i hjemmebaserte tjenester har økt fra 10,6 prosent til 11,2 prosent og denne økningen skyldes i hovedsak en økning i langtidsfraværet. Korttidsfraværet har vært stabilt på 3,5-3,6 prosent. Det har også vært en økning i sykefraværet hos helse- og sosialkontorene og Nav-kontorene. Her har det vært en nedgang i korttidsfraværet, mens det har vært en økning i langtidsfraværet.

Det har vært en liten nedgang i sykefraværet hos skole, mens nedgangen i sykefraværet er mer markant hos barnehage og sykehjem. Nedgangen i sykefraværet skyldes i hovedsak en nedgang i langtidsfraværet. Bydekkende tjenester levekår har et stabilt sykefravær på 8,8 prosent, men det har vært en økning i langtidsfraværet og en tilsvarende nedgang i korttidsfraværet på 0,2 prosentpoeng.

Denne siden ble sist oppdatert 30. september, 15:06.