3.1 Utvikling andel barn i barnehage

Andelen barn som har barnehageplass varierer naturlig mellom årskullene, men også fra bydel til bydel. I hovedsak antas det at det er to faktorer som spiller inn på andelen barn som benytter seg av barnehagetilbudet.

  • Én faktor er den sosiodemografiske profilen til bydelen. Bydeler med høyt antall innvandrere har ofte lavere deltakelse i barnehage, selv om barn av innvandrerforeldre ville dra ekstra nytte av barnehagetilbudet.
  • I tillegg vil det i bydeler med underkapasitet av barnehageplasser være færre som benytter seg av barnehagetilbudet ettersom de kan ha fått et tilbud i en del av byen hvor det er vanskelig for dem å benytte seg av tilbudet. Under vises en graf med utviklingen i andelen barn fra ett til fem år med barnehageplass fra 2001 til 2015 i Stavanger kommune, sammenlignet med snittet i landet.

 

Oversikt over andel barn i barnehage

Stavanger kommune har de siste fem årene hatt en stabil andel barn fra 1-5 år med barnehageplass i underkant av 90 % – i gjennomsnitt 89,2 % siden 2010. Dette er litt under snittet blant Norges største byer

Figur 3.1 Andel barn i barnehage i forskjellige kommuner – utvikling siden 2010

 

Sammenlignet med andre kommuner er andelen minoritetsspråklige barn i barnehage lav i Stavanger.


Figur 3.2 Utvikling i andel barn fra 1 til 5 år med barnehageplass i Stavanger og Norge fra 2001 til 2015

 

3.2 Måltall for andel barn i barnehage

Andelen barn i barnehage varierer naturlig fra årskull til årskull, der andelen barn i barnehage øker i takt med barnets alder. Stavanger har hatt en noe lavere andel barn i barnehage enn flere sammenlignbare kommuner de senere år. Kommunestatistikken fra Bufdir viser at Stavanger kommune særlig har en høyere andel barn i vedvarende lavinntekstfamilier som ikke går i barnehage. Dette gjelder både for aldersgruppen 1-2 år og 3-5 år. Barn fra ikke-europeiske land er overrepresentert i denne gruppen.

I et inkluderingsperspektiv og med mål om å ha barnehager som et universelt tilbud til alle barn, er det viktig å stimulere til økte andelen barn i barnehage. Rådmannen ønsker å arbeide systematisk for å stimulere flere familier med flerspråklig bakgrunn og familier med vedvarende lav inntekt til å benytte barnehagetilbudet som tilbys. Tiltak som vil være av betydning er:

  • Bedre barnehagedekning i nærmiljøet er vesentlig for å tilrettelegge for at flere barnefamilier kan dra nytte av tilbudet. Rådmannen har arbeidet med dette i en årrekke, og resultatene begynner å vise igjen. Det er ikke lengre ventet særlig underdekning av barnehageplasser i Tasta bydel og på Eiganes, mens underdekningen går ned både på Storhaug og Våland. Les mer om bedre bydelsdekning av barnehageplassene her.
  • Målrettet arbeid med rekruttering av denne gruppen barn må prioriteres i forbindelse med barnehageopptaket og i arbeid med rammeforutsetninger av betydning for rekruttering av barn til barnehage.
  • Økt tilgjengeliggjøring av informasjon om moderasjonsordningene. Stavanger kommune tilbyr gratis kjernetid til alle barnehagebarn i lavinntektsfamilier, ikke bare til de eldste barna slik lovkravet tilsier.

Måltall for andel barnehage er basert på analyser av fordeling av antall barn per årskull i dag, samt ønsket om å øke andel barn i eldste årskullene og blant barn i lavinntektsfamilier. I beregningen av behov for barnehageplasser i kapittelet om kapasitet- og behovsanalysene er det lagt til grunn at gjennomsnittlig 92 % av barn i alderen 1-5 år går i barnehage. Beregnet fordeling mellom årskullene er som følger:

 Mål andel barn i barnehage
  
Femåringer97 %
Fireåringer97 %
Treåringer95 %
Toåringer91 %
Ettåringer75 %
Snitt (med ujevn fordeling av antall barn per kull)92 %
Tabell 3.1 Måltall for andel barn i barnehage
Last ned tabelldata (Excel)

Denne siden ble sist oppdatert 26. oktober, 12:17.