6.1 Arbeidsledighet

Helt ledige i prosent av arbeidsstyrken


Figur 2016.08-06-01 Helt ledige i prosent av arbeidsstyrken (Kilde: NAV)

 

NAV melder at andelen helt arbeidsledige (av arbeidsstyrken) i Stavanger i august 2016 er 5% (Rogaland 4,5%). I tillegg er 0,7% i arbeidsrettede tiltak gjennom NAV. Antall helt ledige i Stavanger kommune var 3769 personer, en økning på 35% sammenlignet med august i fjor.

NAV Rogaland melder følgende om utviklingen i arbeidsmarkedet:

«Rogaland har høgast arbeidsløyse i landet. – Arbeidsløysa er høg og mange er i ein krevjande situasjon, men me begynner å se positive bevegelsar som gir grunn til forsiktig optimisme, seier direktør i NAV Rogaland, Truls Nordahl.  Justert for sesongvariasjonar ser me ein liten nedgang i arbeidsløysa i fylket denne månaden, men dette skyldas at fleire er i eit arbeidsretta tiltak via NAV, seier Truls Nordahl. Tala under er ikkje sesongjustert, og endringane som kjem fram er samanlikna med same månad i fjor. Ved utgangen av august var 11 748 personar heilt utan arbeid i Rogaland. Arbeidsløysa er no 4,5 prosent, mot 3,6 prosent i august i fjor. Noreg har ei arbeidsløyse på 3,1 prosent. Bruttoarbeidsløysa utgjer summen av dei som er heilt utan arbeid og dei som går på eit tiltak. I august er bruttoarbeidsløysa 5,1 prosent. Det er ein auke i talet på personer som har vore utan arbeid i meir enn eit halvt år. Av dei 11748 arbeidslause i Rogaland har 6343 vore heilt utan arbeid i eit halvt år eller lengre. Arbeidsløysa er høgast blant unge mellom 25 og 29 år. Det er flest arbeidssøkjarar innan yrkesgruppene ingeniør- og Ikt- fag (2011 personar), industriarbeid (1981 personar), bygg- og anlegg (1675 personar) og innan kontorarbeid (1043 personar). Variasjonane i arbeidsløysa blant kommunane i Rogaland er store og det er dei større by-områda i fylket som har høgast arbeidsløyse. Eigersund har høgast arbeidsløyse med 5,7 prosent. Sandnes har 5,3 prosent medan Stavanger, Sola og Haugesund har ei arbeidsløyse på 5,0 prosent av arbeidsstyrka. Karmøy har ei arbeidsløyse på 4,0 prosent.»

6.2 Sosialhjelpsmottakere

Antall sosialhjelpsmottakere


Figur 2016.08-06-02 Antall sosialhjelpsmottakere

 

Langtidsmottakere (personer som har mottatt sosialhjelp i minimum 6 av de siste 12 månedene, uavhengig av hva som er mottakers hovedinntekt)
Antall langtidsmottakere har økt med 15,3%. 22,7% av alle langtidsmottakerne har forsørgeransvar for barn, noe som betyr at det i 330 husstander vokser opp barn i familier som over lang tid har svært lav inntekt.

Unge mottakere
Antall mottakere under 25 år har økt med 21,6% og antall langtidsmottakere under 25 år økt med 17,7%. Antallet langtidsmottakere under 25 år med sosialhjelp som hovedinntekt viser en økning på 10,8%.

Langtidsmottakere med sosialhjelp som hovedinntekt
Antallet langtidsmottakere med sosialhjelp som hovedinntekt har økt med 0,9%. Det er i hovedsak ett av kontorene som har hatt en økning i denne gruppen, mens de andre har hatt en reduksjon eller er på samme nivå som i fjor. Gjennomsnittlig stønadslengde i denne gruppen er pr. i dag 10,2 måneder for mottakere over 25 år, og 9,1 måneder for dem under 25 år. 229 personer som er registrert med sosialhjelp som hovedinntekt har mottatt stønad i 12 måneder sammenhengende, og det er utbetalt tilsammen 34,8 mill. kroner til gruppen i perioden. Av disse er 20 personer under 25 år.

Nye mottakere 
Sammenlignet med august i fjor så har vi hatt økning på 28,9% i antall nyregistrerte mottakere i Socio, for nyregistrerte under 25 år økningen 32,5. I tillegg er det et visst antall nye brukere som er hentet opp fra familiekartoteket i fagsystemet og dermed ikke kommer med i disse tallene.

6.3 Folkehelse

Gjennom Folkehelseloven er Stavanger kommune pålagt å ha oversikt over innbyggernes helsetilstand og de positive og negative faktorene som virker inn på denne. Kommunen følger helse- og levekårsutviklingen ved hjelp av flere enn 60 ulike måleindikatorer, og et utvalg av disse indikatorene vil heretter inngå i kommunens tertialrapporter. En samlet oversikt over utviklingen i innbyggernes helse og levekår vil hvert år bli presentert i «folkehelsemeldingen» til bystyret.

 

Oversikt over utvalgte indikatorer på levekår og helse


Figur 2016.08-06-03 Oversikt over utvalgte indikatorer på levekår og helse

Denne siden ble sist oppdatert 30. september, 15:06.